Historiska föreningen tipsar nr 1:2022
Smålands hemliga armé
Din podd på jorden – Kulturparken Småland
Under andra världskriget fick Sverige bevittna hur land efter land i Europa ockuperades. Rädslan för ett eventuellt nytt krigsutbrott under kalla kriget och en ockupation av Sverige resulterade i ett högst hemligt och omfattande samarbete mellan det militära och civila. I detta avsnitt delar antikvarie Samuel Palmblad med sig av sin forskning om Smålands hemliga armé.
Istidens mytiska massdöd
Svt - Världens historia
Paleontologer försöker lösa gåtan om det stora massutdöendet av stora däggdjur för ungefär 12000 år sedan. Drabbades mammutar, bergslejon och jätteuttrar av klimatförändringar eller var det den evolutionära människan som ställde till det?
https://www.svtplay.se/video/33642814/istidens-mystiska-massdod
Historikerns ansvar för samtiden
SR - Vetenskapsradion Historia
Vilket ansvar har historikern för sin samtid? Tobias Svanelid samlar historikern David Ludvigsson och dokumentärfilmaren och författaren Maja Hagerman, aktuella med boken Historikern i samhället för att diskutera vad en historiker egentligen är, vilken roll hon spelar i samhällsdebatten och vilket ansvar hon tar och kanske borde ta när historia politiseras och används som slagträ i politiken.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1867795
Judarnas historia i Sverige, av Carl Henrik Carlsson
Bok - Augustprisnominerad för Årets svenska fackbok 2021
Göteborgsvitsen, Barnens dag, Gustav Adolfsbakelsen, skolämnet slöjd och musiken till Idas sommarvisa alla är de exempel på företeelser som uppfattas som typiskt svenska men som i själva verket är skapade av svenska judar. För att inte tala om alla övriga avtryck gjorda av judiska konstnärer, författare, politiker och skådespelare. Om dem och många andra handlar den här boken.
Historiska föreningen tipsar nr 2:2022
The War in Ukraine Could Change Everything | Yuval Noah Harari
TED- evenemang (på engelska)
TED är en årlig tvärvetenskaplig konferens som definierar sitt tema som "idéer värda att sprida". I samband med konferensen hålls ett antal föredrag med oftast kända och högprofilerade föredragshållare kallade TED Talks. Detta föredrag är inspelat 1 mars 2022.
Bekymrad över kriget i Ukraina? Du är inte ensam. Historikern Yuval Noah Harari ger ett viktigt sammanhang om den ryska invasionen, inklusive Ukrainas långa historia av motstånd, kärnvapenkrigets spöke och hans syn på varför, även om Putin vinner alla militära strider, han redan har förlorat kriget.
The War in Ukraine Could Change Everything | Yuval Noah Harari | TED - YouTube
Putin, Ryssland och världen (dokumentär från 2022)
Kunskapskanalen
Ryssland blir alltmer närvarande i olika krigsområden. Förutom upptrappningen vid gränsen till Ukraina finns rysk militär bl.a. i Syrien, Libyen och Mali. Vad vill Ryssland president Putin med sin utrikespolitik och hur påverkar den förhållandet till EU och USA?
https://www.svtplay.se/video/33837662/putin-ryssland-och-varlden?id=egvYMgw
Slaget om Kiev 1941 och 2022
SR - Vetenskapsradion Historia
Inför Operation Barbarossa trodde Hitler att han skulle erövra Sovjetunionen på tre veckor och att befolkningen skulle möta de tyska trupperna med blommor och öppna famnar. Hitler hade fel och i Vetenskapsradion Historia diskuterar författaren Christer Bergström de paralleller som finns mellan 1941 års slag vid Kiev och dagens ryska invasion av Ukraina.
https://sverigesradio.se/avsnitt/slagen-om-kiev-1941-och-2022
I Ukraina på drift: oligarker, aktivister och en kvarglömd fimp.
Bok (2020) av Paul Frigyes
Ukraina är stökigt, fritt, ansvarslöst, ett land med en pampig och blodig historia samt ständiga slagsmål i parlamentet. Det är ett land som inte liknar något annat. Med sin storlek, sitt geografiska läge och pågående uppbrott från sin ryska storebror navigerar Ukraina nu in i ett 20-tal av populism, vildvuxen kapitalism och spirande demokratisk aktivism.
Historiska föreningen tipsar nr 3:2022
Drottning Filippa
Historiska museet – Stockholm
Författaren Stefan Högberg, som intresserat sig för historiens gränsöverskridande kvinnor, berättar om drottning Filippa. Hon är dotter till Henrik IV av England och kom till Kalmarunionens Danmark 1406 i samband med giftermålet med Erik av Pommern. Hon skötte regerandet av unionen i kung Eriks frånvaro 1423–1425 och förhandlade åren därefter med det svenska riksrådet om trupper inför kriget mot Hansan.
https://historiska.se/sokresultat/?q=filippa
Påsköns hemligheter och kollaps
SR - Vetenskapsradion Historia
Hur uppstod den unika kulturen på Påskön, med sina magiska stenskulpturer och märkliga skriftspråk? Och vad hände med Påskön efter att européer upptäckte ön för 300 år sedan?
https://sverigesradio.se/avsnitt/paskons-hemligheter-och-kollaps
Det hände i Ingermanland
Svt-play - Dokumentär
En dokumentär om en bortglömd folkfördrivning som ägde rum under Stalins terrorvälde. Då flydde omkring 63 000 ingermanländare från
St. Petersburgsområdet. 5000 kom till Sverige och bosatte sig här. Filmaren Annali Kustfält har intervjuat några av de sista överlevarna som kom hit. https://www.svtplay.se/video/20525560/det-hande-i-ingermanland?id=eYbv6Y6
Sovjetunionens skendöd : en historia om det moderna Ryssland, av Kristian Gerner
Bok
I Sovjetunionens skendöd ger Gerner ett inifrånperspektiv på hur befolkningen upplevde de dramatiska åren fram till statens upplösning och hur människorna idag, 30 år senare, minns händelserna. Han visar hur president Vladimir Putin återupprättat polisstaten och lyft fram myten om hur Ryssland frälste mänskligheten från nazismen i stora fosterländska kriget. På senare år har hot mot regimen uppstått, bland annat i form av de folkliga protesterna i Belarus liksom bloggaren Aleksej Navalnyjs kritik mot korruptionen i Kreml. Dessa sätts in i ett historiskt sammanhang som utgör en nyckel till att förstå det moderna Ryssland.
Historiska föreningen tipsar nr 4:2022
Heliga Birgitta – Medeltida maktspelerska
P3 Historia
Om en av sin tids mest inflytelserika svenskar. En maktspelerska till profet som i en nästan textlös tid tecknar ned sin unika livsberättelse i form av gudomliga visioner.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1450381
Österåkers kommun
YouTube
Wira bruk – stormaktstidens främsta vapensmedja Hur gick det egentligen till när den lilla byn Wira två mil norr om Åkersberga i Österåkers kommun blev en så viktig plats i det Sverige som under århundraden var en stormakt?
https://www.youtube.com/watch?v=QujO09tuS9g
KGB:s hemliga arkiv
Svt-play – Dokumentär
Ryssland, världens största land. Dess moderna historia är också den om deras säkerhetstjänst, som kallats mycket men som i folkmun ändå kommer vara mest känd som KGB. Säkerhetstjänsten har använts till allt från att krossa politiska motståndare till massavrättningar, hemliga krig och statskupper – och är idag starkare än någonsin i det moderna Ryssland. Det här är historien om KGB berättad av veteraner och deras offer, producerad och regisserad av mångfaldige EMMY-belönade BBC-producenten Jamie Doran.
https://www.svtplay.se/kgb-s-hemliga-arkiv
Det dramatiska 80 talet av Olle Larsson
Bok
Att en helt annan epok stod för dörren var det få som anade vid midnatt den 31 december 1979, då ett nytt årtionde tog sin början. 1980-talet inleddes med mycket spända relationer mellan USA och Sovjetunionen, nådde en vändpunkt vid mitten av årtiondet då Michail Gorbatjov slog in på en ny politisk väg och avslutades den dramatiska hösten 1989 då det kommunistiska östblocket upplöstes. Det kalla kriget tog slut. Det dramatiska 1980-talet är den första skildringen på svenska av en ibland hånad men högintressant och fascinerande period.
Historiska föreningen tipsar nr 5:2022
Ivar Krueger och hans berömda Kalmarsläkt
Kalmar läns museum
Släkten Kreuger kom till Kalmar i början av 1700-talet. Till en början fanns bagare och kopparslagare med namnet Kreuger. Senare blev det sjöfart och tändsticksindustrin. Kalmarhistorikern Bengt Bengtsson berättar om en välkänd släkt och ett mytomspunnet levnadsöde som fascinerar än idag.
https://kalmarlansmuseum.se/play/ivar-kreuger-och-hans-beromda-kalmarslakt/
Digital föreläsning; 39 kr
Öga mot öga med forntiden
Historiska museet, Stockholm
Arkeologen Kent Andersson berättar om forntidens människor. Hur såg de ut? Vad hade de för frisyrer? Och hur kunde det bli så fel med horn på vikingahjälmarna?
https://www.youtube.com/watch?v=T8hbXm_e1V0
Pompejis sista dagar
Kunskapskanalen
Vesuvius exploderar, 79 e.kr, och för stadens invånare finns ingenstans att fly. Folket i Pompeji dör en brutal och plågsam död, men vad är det som gjort att så mycket idag finns bevarat för eftervärlden? Det som blev stulet av människorna är ironisk nog det som gjort att vi idag vet så mycket om vad som hände.
https://www.svtplay.se/video/26090696/pompejis-sista-dagar/pompejis-sista-dagar-sasong-1-avsnitt-3?id=jVkGYw6
Tio lektioner i svensk historia av Ola Larsmo
Bok
För en tid sedan talade Ola Larsmo med en journalist med rötterna i Kosovo och med egna minnen av det kriget. När era politiker börjar tala om historien ska ni vara på er vakt, sade han, de har alltid en avsikt. På senare år har vi i Sverige sett prov på sådant politiskt historiebruk menar Larsmo. Många minns Sverigedemokraternas propagandafilm inför förra valet (2018 )där man försökte framställa socialdemokrater och liberaler som nazister. Småningom började andra politiker till höger att ta efter. Kan man påstå lite vad som helst om Sveriges agerande under andra världskriget och bli trodd? Tydligen. Är det rätta sättet att bemöta sådan propaganda att måla en lika grund motbild? Knappast. Ola Larsmo menar att vi suddat ut halva historien. Han menar att vi måste bli bättre på att förstå den sammansatta dåtiden, lika komplex som den tid vi lever själva lever i.
Historiska föreningen tipsar nr 6:2022
Vredens druvor – en klassiker i bokhyllan
SVT-Play- en fransk dokumentär från 2019
Våren 1939 hade författaren John Steinbeck visst fog för att frukta för sitt liv. Han hade just gett ut sin
kontroversiella roman Vredens druvor och alla var arga. FBI och J Edgar Hoover hade honom under uppsikt.
Och kanske skulle någon arg läsare ta lagen i sina egna händer. Boken utspelar sig under depressionen. Den
fattiga familjen Joad får lämna gård och grund och går ett osäkert öde till mötes på väg mot Kalifornien. Bokens
teman är aktuella än idag: rättvisa, migration och girighet. Boken blev film 1940 med Henry Fonda i
huvudrollen och 1962 tilldelades John Steinbeck Nobelpriset i litteratur.
https://www.svtplay.se/video/34086066/vredens-druvor-en-klassiker-i-bokhyllan
Ljus på kvinnor, Skogs-Sara
Kalmar läns museum
Det var den så kallade fattigvårdsförordningen som stadgade att alla socknar i landet skulle ha en egen
fattigvårdsstyrelse. Som fattig, kvinna och funktionsnedsatt hade man inga framtidsutsikter eller talan i det sena
1800-talets Sverige. Men Sara Margareta Netz (1842–1929), i historien känd som Skogs-Sara, ville inte foga sig
i sitt öde. Hon rymde från rotegång och fattighus på jakt efter något bättre och något hon själv kunde få styra
och bestämma över.
Med Helen Andersson, pedagog Kalmar läns museum. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns
museum.
https://kalmarlansmuseum.se/podcast/skogs-sara/
Niccolò Machiavelli – Maktens furstar och höga renässansideal
P3 Historia
Fader till den ökända boken Fursten, en man vars namn blivit synonymt med svekfullhet och tyranni. Men sitt
eget liv vigde han år diplomati, litteratur - och drömmen om en fredlig republik.
https://sverigesradio.se/avsnitt/niccolo-machiavelli-maktgalna-furstar-och-hoga-renassansideal
Vredens druvor av John Steinbeck
Bok
1930-tal och depression i USA. När Tom Joad återvänder efter fyra år i fängelset finner han att hans familj
vräkts från gården. De svåra tiderna tvingar familjen att packa allt de äger i sin skraltiga bil och ge sig av till
Kalifornien. Dit har de lockats av löften om jobb på bomullsfällt och persikoplantager, men drömmen om ett
bättre liv finns bara i reklambladen. Västkusten är översvämmad av fattiga familjer som söker arbete, och giriga
arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar deras utsatta situation. Fattigdomens mödor tär hårt på familjen, men till
slut är det ändå solidaritet och lojalitet som är det viktiga.
Fursten av Niccolò Machiavelli
Bok
Niccolò Machiavelli (1469-1527) skrev denna sin mest berömda bok år 1513 efter det att han fråntagits sin
befattning som sekreterare i Florens utrikesstyrelse. Under sina år i denna tjänst hade han tillfälle att på nära håll
studera flera av de ledande männen inom europeisk politik, bl a Cesare Borgia, påven Julius II och kejsar
Maximilian I. Machiavelli lägger i Fursten fram sina idéer om statsförnuftet och hur en stat skall styras. Fursten
skall hänsynslöst hävda sin och statens makt utan att bry sig om vilka medel som används. Moralen måste
uppoffras för statsnyttan.