6 februari
Oskarshamns historiska förenings årsmöte
Därefter en föreläsning om Batterifabriken-SAFT.
------------------
Batterifabriken-Saft en företagshistoria i Oskarshamn
Anders Houltz, teknik och vetenskapshistoriker föreläste om batterifabriken SAFT.
Saft är betydelsefull industri i Oskarshamn som har verkat i staden i 100 år. Saft är också industrihistoria. Det har visat sig att företagets produkt - batteriet fortfarande efter mer än 100 år är en högst aktuell och efterfrågad vara med framtiden för sig. Uppfinnaren Waldermar Jungner var en viktig person för Sveriges industriella utveckling i slutet av 1800-talet, men också för Oskarshamns framväxt.
21 mars
Weimarrepubliken – demokratins uppgång och fall
Peter Danielsson är en för oss trogna åhörare en återkommande och uppskattad historiker och föreläsare. Han är dessutom medlem i föreningen och sitter i styrelsen. Efter Första Världskriget var situationen i Tyskland kaotisk. Landet var bankrutt och vid randen för inbördeskrig. I augusti 1919 samlades stora delar av det politiska styret i Tyskland i den lilla kulturstaden Weimar. Storstäderna bedömdes vara för farliga, men i den lugna småstaden var det möjligt att utropa en tysk republik på demokratisk grund. Den har gått till historien som Weimarrepubliken. Missnöjet, i stora kretsar, över nederlaget och fredsvillkoren kombinerat med landets dåliga ekonomi efter kriget samt krigsskadestånden till de segrande makterna gjorde republikens utveckling stormig. Situationen förbättrades under andra halvan av 1920-talet, men börskraschen 1929 kom att innebära i det närmaste en kollaps för Tysklands ekonomi. Det blev en grogrund för polarisering av tyska samhället, främst mellan kommunisterna och den framväxande nazismen. Den 30 januari 1933 gick Weimarrepubliken i graven med utnämningen av Hitler till rikskansler.
17 april
Hvarför skola kvinnorna vänta? – rösträtten 100 år
Den kalmarbördiga kända journalisten Ulrika Knutson berättade om införandet av allmän och lika rösträtt mellan män och kvinnor i Sverige 1918. Den utlösande faktorn för beslutet var den ryska revolutionen och rädslan att de revolutionära stämningarna skulle spridas även till vårt land. Det var dyrtid och hungerkravaller, inte så olikt situationen i Tyskland. På slottet satt kung Gustaf V med väskorna packade, beredd att fly. De konservativa gav i detta läge vika för liberalerna och socialdemokraterna och gick med på en rösträttsreform. Kampen om allmän rösträtt för män och kvinnor på lika villkor och utan hänsyn till inkomst hade pågått under flera decennier.
9 oktober
Kärnkraftens uppgång och fall
Björn G. Karlsson är professor emeritus i energisystem vid Linköpings universitet. Han har forskat om och analyserat kapacitet och tillförlitlighet för energi- och elförsörjningssystem. En specialitet är kärnkraft och kärnkraftens betydelse för energiförsörjningen i Sverige. Med tanke på att Oskarshamn är en kärnkraftskommun finns här ett stort intresse för frågor av det slag som Björn G. Karlsson arbetat med genom åren.
20 november
Svensk säkerhetspolitik
Föredragshållaren Patric Lindgren är fil lic och lektor vid Linnéuniversitetets institution för statsvetenskap. Han arbetar för närvarande på sin doktorsavhandling inom ämnet svensk säkerhetspolitik som kommer att läggas fram i oktober 2019. Avhandlingen är inriktad mot småstaters säkerhetspolitiska ageranden under 1900-talet och då särskilt i samband med de två världskrigen och det kalla kriget. Han föredrag kretsade speciellt kring Sveriges säkerhetspolitik.