28 april
Kulturens betydelse för platsens/kommunens utveckling
Kulturchefen i Oskarshamn Peter O Ekberg har många strängar på sin lyra – rocksångare, låtskrivare, gitarrist, musikproducent, TV-producent och kulturchef. Målsättningen för arbetet i Oskarshamn är fastslagen sedan flera år tillbaka; att lyfta kulturens värden hos allmänheten, hos barnen, hos unga och äldre genom både kontinuitet och tydlig inriktning. Just nu är det aktuellt att lyfta konstverksamheten och hans ambition är att Oskarshamn på sikt ska bli Sveriges största lilla musik-och kulturkommun som ett led i ett omfattande arbete. Föredraget kretsade kring kulturens betydelse för platsens/kommunens utveckling.
Beroende på corona-pandemin hölls föredraget digitalt.
8 september
Senaste nytt från Sandby borg
Ludvig Papmehl-Dufay, lektor vid Linnéuniversitetet delade med sig av senaste nytt från Sandby borg. Borgen, på sydöstra Öland, gick ett tragiskt öde tillmötes för 1500 år sedan. De makabra fynden men också andra spännande upptäckter som arkeologerna gjort har satt Sandby borg på världskartan. Ludvig Papmehl-Dufayr gav oss en inblick av massakern som skedde samt livet som levdes i borgen.
6 oktober
Om Sverige under Karl XII
Magnus Västerbro är författare och journalist. Han föddes i Malmberget, växte upp i Luleå men är numera bosatt i Stockholm . Han har skrivit flera kritikerrosade böcker om historia, bland annat Svälten. Hungeråren som formade Sverige, som år 2018 tilldelades Augustpriset för bästa fackbok. I augusti i år utkom hans sjätte bok, Tyrannens tid Om Sverige under Karl XII. Det var denna bok kommer stod i centrum när Christine Perk, moderator för kvällen, intervjuade författaren.
Foto: Ted Lindquist
10 november
Brott och straff under 400 år
Kalle Bäck, professor i historia, har varit verksam vid Linköpings universitet. Hans forskning handlar oftast om landsbygdens och vardagslivets historia. Det tog sig denna gång uttryck i hur brottsligheten i Sverige har förändrats från 1600-talet fram till idag. Han berättade också om hur straffen för olika förseelser har växlat under samma tid. En annan fråga som berördes var hur starka bevis domstolarna då och nu kräver för att döma någon för brott. Kalle Bäck har under åren erhållit ett flertal kulturpriser och belöningar för sina pedagogiska och vetenskapliga insatser.
Foto: Ted Lindquist
8 december
Hultsfredsfestivalen: Punkens etos, festivalens anda och entreprenörskapets vara
Mats Trondman är professor i kultursociologi, tidigare på Malmö högskola men sedan början av 2007 vid Linneuniversitetet. Han är rikskänd för sin barn- och ungdomsforskning. Hultsfredsfestivalen är hans senaste forskningsprojekt där han fokuserat på vilka kunskaper som vanns under festivalarbetet, vilka nätverk och kontakter som knöts och i viss mån försöka klarlägga vad som driver vissa att bli entreprenörer. Många minns Hultsfredsfestivalen och flera hundra tusen var där. Hur blev den till, växte och föll? Och finns det något som kan kallas kulturellt entreprenörskap ?