23 februari
Hamn och varv i Döderhultsvik och Oskarshamn
Thomas Green, känd lokalhistorisk profil, berättade om betydande verksamheter i köpingen Döderhultsvik och staden Oskarshamn med fokus på närheten till havet.
Årsmöte
Efter föredraget hölls årsmöte.
23 mars
Kolonialtidens spår i Sydostasiens politiska kultur
Stefan Eklöf Amirell är professor i historia med inriktning mot globalhistoria vid Linnéuniversitetet och är föreståndare för universitetets centrum för koloniala och postkoloniala studier. Han är ordförande i Svenska Historiska Föreningen och tidigare redaktör för tidskriften Historisk tidskrift. Hans forskning omfattar bl.a. kolonialism, samtida politisk kultur och demokrati i Sydostasien. Han berättade om de spår i den politiska kulturen som kolonialtiden har lämnat i de olika delarna av Sydostasiens övärld; Filipinerna, Malaysia, Singapore och Indonesien.
18 maj
Stensjö by kulturreservat
År 2020 blev Stensjö by ett kulturreservat vilket innebär ett framtida skydd för hela byn. Föreningen bjöd in till ett besök i Stensjö by och vi fick veta mer om hur byns ängar hagar, byggnader och skogsmarker restaureras för att återskapa det gamla kulturlandskapet.
Det var tillsynsperson Hans Nilsson och trädgårdsmästare Frida Person som på ett förtjänstfullt sätt guidade oss runt i byn.
7 september
Ukraina – före och efter 24 februari 2022
Ett samtal med Tormod Nesset som under lång tid har varit engagerad i förhållandena i Ukraina. Landet har en minst sagt turbulent historia och är sedan den 24 februari i år annekterat av Ryssland. PeO Hossmark ledde samtalet om situationen i Ukraina före och efter invasionen.
12 oktober
Marskalken som blev svensk kung
Hembygdskonsulenten och historikern Peter Danielsson gav oss ett porträtt av mannen som snabbt avancerade inom krigsmakten i Frankrike. Från enkel soldat till marskalk i kejsardömet – hur var det möjligt?
Vilka omständigheter spelade in när den enkla småborgarsonen, Jean Baptiste Bernadotte, från Pau stiger i graderna? Och hur väcker han intresse ända uppe i Sverige och vad får honom att tacka ja till Sveriges tron? Om detta och mycket mer berättade Peter Danielsson.
16 november
Från styresmän till kronolotsar
Om lotssystemets historia och organisation i Tjust och Misterhult
Anders Berg kom redan i barndomens Västervik att intressera sig för båtar, skärgård och sjöfart. Under loven var han fiskardräng i skärgården så redan tidigt grundades intresset för sjöfart och båtar.
Anders berättade om det svenska rikets behov av täta och säkra kommunikationer med Kalmar, länge landets utpost i sydost. Efter vasatidens utnyttjande av s.k. ”kände män” växte behovet av en mera pålitlig och varaktig organisation fram. Genom tilldelning av särskilda lotshemman försäkrade sig staten om en pålitlig och växande stam professionella lotsar runt landets kuster. Det statliga engagemanget accentuerades under andra världskriget.