14 februari
kl. 18.00
Årsmöte och föredrag av Peter Danielsson
Innan årsmötet kommer historikern och hembygdskonsulenten Peter Danielsson att föreläsa under rubriken
Detta fredliga uppdrag - Kongofristaten och svenskar i dess tjänst
Åren 1885-1908 var Kongo i personalunion med Belgien. Den belgiske kungen Leopold II:s förespegling var att han skulle driva en filantropisk koloni där man skulle vårda fauna och flora samt ta hand om de fattiga afrikanerna, samt att området skulle vara öppet för frihandel och att alla de bolag som så önskade var välkomna. Leopold lyckades vid Berlinkonferensen,1884 till 1885 få kolonialmakterna att acceptera att att en yta större än Västeuropa skulle falla i en enda mans händer.
20 mars, kl 18.00
Plats: Kulturhuset
Berlinmuren
Olle Larsson, filosofie doktor i historia och lektor vid Katedralskolan i Växjö.
Berlinmurens fall i november 1989 är en av 1900-talets mest omvälvande händelser. Muren som delat Berlin sedan augusti 1961, hade inte bara stängt in Östtysklands befolkning, den hade även blivit symbolen för det kalla krigets delade värld. Berlinmurens fall har således kommit att förknippas såväl med det kalla krigets slut som med Tysklands återförening, östblockets upplösning och skapandet av en ny världsordning.
24 april, kl 18.00
Plats: Kulturhuset
Bildning och berättande – en kärlekshistoria
Cecilia Düringer, lärare, läroboksförfattare och programledare.
Att få unga människor som är ointresserade av historia att lyssna på en podd som uteslutande handlar om just det förflutna låter kanske som ett omöjligt uppdrag. Ändå har podden P3 Historia lyckats med att locka hundratusentals lyssnare. Så hur går det till? Programledaren Cecilia Düringer berättar om hantverket bakom programmet och bjuder på sina bästa knep.
I denna artikel kanske man kan få en aning om vad Cecilia kommer att prata om på föreläsningen. Du kan också lyssna på artikeln.
16 oktober, kl 18.00
Plats: Kulturhuset
Backstugesittare och drängar under 1800 talets Sverige
Kalle Bäck, professor emeritus i historia vid Linköpings universitet.
Kalle kommer att prata om vilka rättigheter backstugesittare och drängar hade under 1800-talets Sverige.
Vill du veta mer om vad Kalle Bäck har skrivit så kan du läsa det här.
13 november, kl 18.00
Plats: Kulturhuset
Brott och straff i Tunaläns härad 1600 - 1730
Föreläsare: Anders Welander
I början av 1600-talet var straffen i Sverige ovanligt hårda. Brott som vi idag tycker är struntsaker belades med mycket höga straff, hor (lönskaläge, lägersmål), avsiktligt brännande av ekar, upprepade stölder var mycket vanliga och belades ofta med dödsstraff, även om många av dem omvandlades till höger böter och kroppsstraff.
Detta är en berättelse om vilka krafter som drev fram straffen och hur rättsväsendet utvecklades. Exemplen är hämtade från Tunaläns härad under 16-talet och 17-talets första hälft.